Workation

Onze bedrijfsnaam is afgeleid van de term workation. Letterlijk vertaald betekent het namelijk werkantie. Met een workation combineer je werkzaamheden met een vakantie. Je kunt ervoor kiezen om dat in eigen land te doen maar een trip naar het buitenland maakt een workation nog veel leuker.

Waarom hoor je tegenwoordig zo veel over deze nieuwe trend? En wat maakt een workation zo bijzonder? Wij delen de top 10 workation tips.

Workation met collega's

Top 10 workation tips

  • 1.) Bepaal of jouw werkzaamheden het toestaan dat je vanaf een andere locatie gaat werken. Ben je gebonden aan een locatie doordat je bijvoorbeeld timmerman van beroep bent, dan behoort een workation doorgaans niet tot de mogelijkheden. Heb je een beroep waarbij de werklocatie niet van belang is omdat je bijvoorbeeld als webdesigner werkt, dan kan een workation iets voor jou zijn.
  • 2.) Voorkom problemen en bespreek je ideeën met je leidinggevende. De workation is een opkomende trend waardoor niet alle werkgevers bekend zijn met de mogelijkheden. Het laatste dat je wilt, is dat er problemen tussen jou en je werkgever ontstaan. Maak in een vroeg stadium bespreekbaar of jouw leidinggevende ervoor openstaat dat je tijdelijk vanuit het buitenland werkt.
  • 3.) Ga nog een stap verder en vraag je werkgever om een deel van de kosten van jouw workation te betalen. Het bespaart jouw werkgever de kosten van een kantoorruimte, koffie en gas, water en licht. In ruil voor deze besparing krijgt jouw werkgever een tevreden werknemer die enthousiast is om vanuit het buitenland te werken. Een kleine compensatie kan dus op zijn plaats zijn.
  • 4.) Werk fulltime door en bouw vakantiedagen op terwijl je in het buitenland zit. In de weekenden en avonduren geniet je van de buitenlandse bestemming terwijl het je geen vakantiedagen kost. Sterker nog, je bouwt vakantiedagen op. Wanneer je weer terugkomt in Nederland heb je voldoende vakantiedagen opgebouwd om een nieuwe trip naar het buitenland te kunnen boeken.
  • 5.) Of bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende om (tijdelijk) parttime te werken. Als parttimer heb je meer vrijheid om de bestemming te ontdekken en om te genieten van het vakantiedeel van de werkantie.
  • 6.) Houd werk en privé gescheiden door aparte ruimtes te boeken. Het is natuurlijk mogelijk om een grote hotelkamer te boeken in een hotel met een goede internetverbinding en dag en nacht in dezelfde kamer te verblijven. Maar word je daar echt gelukkig van? Je ontdekt meer van de bestemming als je een aparte werklocatie hebt. Ook spreek je meer verschillende mensen, beweeg je voldoende en begin je met een frisse mindset aan je werkzaamheden.
  • 7.) Ga je in je eentje op workation? Zorg er dan voor dat je niet gebonden raakt aan 1 vaste werkplek. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden voor flexwerkplekken. Als je behoefte hebt aan een rustige werkplek dan kan je daarvoor kiezen maar als je behoefte hebt aan gezelschap dan is die mogelijkheid er ook. Daarnaast spreek je met een flexwerkplek verschillende mensen en breid je op informele wijze je netwerk uit.
  • 8.) Probeer tijdens je pauzes je werk los te laten. Klap je laptop dicht en denk tijdelijk niet aan je werkzaamheden. Zoek bijvoorbeeld een leuke lunchzaak in de buurt uit of spreek met andere werkenden af om samen te lunchen.
  • 9.) Zorg voor een professionele werkomgeving waar je ongestoord je werk uit kunt voeren. Daarbij is het belangrijk om een betrouwbare werkplek te zoeken met een snelle, stabiele internetverbinding. Het is aan te raden om via een betrouwbare organisatie te boeken of zelf voldoende research te doen naar de (on)mogelijkheden van een werkplek.
  • 10.) Bekijk onze werkplekken om inspiratie op te doen voor jouw workation. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust!
De beste remote werkplekken in het buitenland

Een workation is tegenwoordig een veelgehoorde term maar ook de term remote werken wordt steeds bekender. Maar wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen van remote werken? Bekijk de pagina over remote werken voor meer informatie.

Werken in de mooiste steden van Europa?

Van maandag tot en met vrijdag zijn wij van 09.00 – 17.00 uur telefonisch, per WhatsApp, E-mail en chat bereikbaar. Twijfel niet om contact met ons op te nemen.

Wij helpen je graag!